CULTUUR  &  HISTORIE


MUSEUMSTAD  TROGIR

Trogir is een harmonieus stenen stadje op een eiland dat door bruggen met het vasteland en met het eiland ─îiovo verbonden is. De oude stadskern, onder bescherming van UNESCO, is een echte schatkist voor kunstliefhebbers met renaissance en barokke gebouwen en romaanse kerken.
Het wordt ook wel het stadmuseum genoemd, dankzij het beroemde portaal van de kathedraal gebouwd door meester Radovan in 1240, de renaissance stadsloggia, het duizend jaar oude klooster van St. Nikola, waar het beroemde reliëf van de antieke god Kairos uit de 4e eeuw v. Chr. bewaard wordt. Kleine, smalle straatjes en pleintjes, talloze restaurantjes, cafés, souvenirshops en galerieën, naast de vele culturele en muziekevenementen geven dit stadje een bijzondere mediterrane sfeer.


Boulevard Split

SPLIT

Split heeft een rijke historie die tot uitdrukking komt in alle oudheidkundige en middeleeuwse monumenten die de stad kent. Vooral het centrum bestaande uit het voormalige zomerpaleis van de Romeinse keizer Diocletianus met de kathedraal, het grote plein en het openlucht theater brengt u in de tijd terug.
De geschiedenis van Split is ook te vinden in meerdere musea zoals het stadsmuseum, het maritieme museum en het prachtige museum van de beeldhouwer Mestrovic.
Het paleis van Diocletianus is gebouwd in het jaar 305 nC en bevat nog diverse ruimtes uit die tijd. De hoofdingang is door de bronzen poort vanaf de schitterende boulevard van Split.
Het Narodni Trg


SOLIN en KLIS

In Solin is de archeologische opgraving van de door de Romeinen gestichte stad Salona te bezichtigen.
 

Een authentieke burcht op de top van een heuvel die zeer de moeite waard is om te bezoeken vindt u in Klis.

 

SIBENIK en ZADAR 

Sibenik is een kustplaats met een historisch centrum en enkele culturele bezienswaardigheden.
Vooral de architectuur en het interieur van de Kathedraal van Sibenik zijn zeer de moeite waard.

In Zadar kan je dansen op zonne-energie en maakt de boulevard muziek. De installatie Pozdrav suncu 

kathedraal Sibenik


DUBROVNIK

Dubrovnik wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. Ieder deel van deze stad ademt de meer dan duizend jaar lange geschiedenis. Het is een museumstad en een levendig podium voor kunstenaars, een ideale samensmelting van geschiedenis en moderne tijd. De stad is ommuurd door 1940 meter lange middeleeuwse stadsmuren, die bewaard zijn gebleven in hun originele staat. Deze muren, die open zijn voor publiek, zijn de grootste attractie voor toeristen. Al vanaf 1979 staat de hele stad onder bescherming van UNESCO.

Dubrovnik is vooral een culturele bestemming, die naast een schat aan monumenten ook tal van culturele evenementen en festivals biedt. Dubrovnik is echt een bestemming om van uw vakantie te genieten.
Dubrovnik is een stad die fascineert, waar u verliefd op wordt en waarnaar u telkens opnieuw terugkeert, om de unieke belevenissen opnieuw te beleven.