EILANDEN HVAR, BRAC en SOLTA


lavendelvelden Hvar

Vanuit Seget Vranjica zijn de eilanden Hvar, Brac en Solta in een dag te verkennen. Rijd naar de ferryterminal in Split en spring op de veerboot naar Supetar op Brac of Rogac op Solta. Binnen 45 minuten sta je op je bestemming en ga je op zoek naar de leukste konoba's (cafeetjes). Terugvaarten naar Split regelmatig gedurende de gehele dag tot in de avond. De overtocht naar Hvar duurt iets langer.
Deze eilanden zijn een typisch voorbeeld van het ietwat afwijkende leven op een eiland, maar ook heel interessant door de cultureel, historische bebouwing en de haventjes met terrasjes en restaurantjes. Uniek voor Hvar zijn de talloze en uitgestrekte velden met paarse lavendel.
Aanrader is het buitengewoon aantrekkelijke vissersdorpje Maslinica op Solta, authentiek en puur. Op de eilanden zijn ook diverse wijnmakerijen te bezichtigen.

haven Hvarkathedraal Hvar

haven Hvar

panorama Hvar


Het eiland Brac is het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee, met een oppervlakte van 395 km². De natuur is overweldigend maar bovenal zijn het toch de goudgele zandstranden, de heldere zee en het aangename klimaat die Brac bij uitstek geschikt maken om te bezoeken. Verreweg de bekendste bezienswaardigheid is het uiterst ongebruikelijk gevormde Zlatni Rat strand dat onder invloed van de zeestroming voortdurend van vorm verandert. Voor wandelaars en fietsers is Brac interessant door de idyllische en rotsachtige landschappen.  

Solta is ietwat minder bekend, maar zeker niet minder mooi dan andere Kroatische eilanden. Het eiland heeft vele baaien en inhammen en beslaat een oppervlakte van 52 km². De economie is gebaseerd op de landbouw, wat mogelijk is door de vruchtbare grond. Het toerisme is echter ook erg belangrijk geworden. De Romeinen noemden het eiland Soletta en het was in zeer vroege tijden al een vakantieoord voor de edelen. Er zijn op veel verschillende plaatsen op het eiland ruïnes van oude villa's te vinden. Er staan een aantal kleine kerken die uit de middeleeuwen stammen.


Zlatni Rat strand Brac

Bol op eiland Brac

Brac