SPLIT


Split heeft een rijke historie die tot uitdrukking komt in alle oudheidkundige en middeleeuwse monumenten die de stad kent. Vooral het centrum bestaande uit het voormalige zomerpaleis van de Romeinse keizer Diocletianus met de kathedraal, het grote plein en het openlucht theater brengt u in de tijd terug.
De geschiedenis van Split is ook te vinden in meerdere musea zoals het stadsmuseum, het maritieme museum en het prachtige museum van de beeldhouwer Mestrovic.
Het paleis van Diocletianus is gebouwd in het jaar 305 nC en bevat nog diverse ruimtes uit die tijd. De hoofdingang is door de bronzen poort vanaf de schitterende boulevard van Split.


Het Narodni Trg is het hoofdplein van de oude stad. Aan de oostkant staat een Romaanse klokketoren. Het plein is gebouwd in de 14e eeuw. De noordkant wordt gevormd door het oude stadhuis waarin thans een ethnografisch museum is gevestigd.
Het maritiem museum is gesitueerd in het Gripe fort en bevat tentoonstellingen over de grote maritieme invloed op de Adriatische Zee in het verleden. Het archeologisch museum heeft een omvangrijke collectie van attributen uit de Ilyrische, de Griekse en de Romeinse tijd en geeft een goed beeld van de historie van Kroatië.Voor de liefhebbers vindt u in Split de Galerie Mestrovic. Een museum in een monumentaal pand met het belangrijkste werk van de 20e eeuwse beeldhouwer Ivan Mestrovic, die de Kroatische Rodin wordt genoemd. Naast de beeldhouwwerken in brons, marmer en hout zijn hier de ontwerpen, tekeningen, meubels en gipsen modellen te zien.

Kortom, zeer de moeite waard.

 

Net als vele andere steden biedt Split de mogelijkheid van een citytrip per bus door de stad, die een goede indruk geeft van wat hier allemaal te vinden is. Zelfs een bezoek aan de berg Marjan is inbegrepen met een fantastisch panorama van de stad en de vele eilanden voor de kust.