Nationaal Park Krka

Het Nationale park Krka beslaat het stroomgebied van de rivier Krka die nabij de stad Knin ontspringt. De rivier worstelt zich door het bergachtige achterland van Dalmatie over een afstand van 75 km. naar de kust waarbij meerdere watervallen en stroomversnellingen zijn ontstaan. De mooiste watervallen zijn de Roski Slap van 26 m. hoog en 29 m. breed en Skradinski Buk, de grootste kalksteen plateau waterval van Europa van 46 m. hoog en ruim 100 m. breed. De rivier eindigt in de 9 km. lange baai van Sibenik die uitmondt in de Adriatische zee.
In het Nationale park bevinden zich 2 cultureel en historisch interessante monumenten, het Franciscaner klooster op het eilandje Visovac en het pittoreske stadje Skradin met zijn parken en het Krka klooster. Het stadje Skradin als geheel is beschermd als cultureel monument. 

Een perfekte dagtrip omdat u de terugtocht vanaf Sibenik langs de kust kunt rijden met schitterende vergezichten over zee en aantrekkelijke plaatsjes zoals Primosten, Rogoznica en Vinisce.
Klooster Visovac


TIP

Het is zeer aantrekkelijk om NIET volgens de door verkeersborden aangegeven route naar de parkeerplaats van het Nationale Park te rijden maar om naar het dorpje SKRADIN te gaan en daar zo dicht mogelijk bij de haven te parkeren. Hier kunt u een toegangsbewijs kopen maar als de rij erg lang is kunt u ook gelijk naar de boot gaan en het toegangsbewijs aan de ingang van het park kopen.  Daarvandaan loopt u over de houten brug met een volledig zicht op de gehele waterval naar de overkant en begint met het bestijgen van de trappen. Tussen de trappen zijn altijd plekken om uit te rusten zodat het goed te doen is om in circa 1,5 uur om de waterval heen te wandelen en te genieten van een schitterende ongerepte natuurlijke omgeving.

NP Krka Roski Slap.


NP Krka  in de herfst

NP Krka zicht op onderkant met brug


Skradinski Buk

Primosten