SIBENIK en ZADAR

SIBENIK

Zeer bezienswaardig in Sibenik is de kathedraal van St. Jacob, die gebouwd werd tussen 1431 en 1535, getuigt van de belangrijke uitwisselingen op het gebied van monumentale kunst tussen Noord-Italië, Dalmatië en Toscane in de 15e en de 16e eeuw. Drie architecten - Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac en Nikola Firentinac - ontwikkelden een bouwstijl die volledig in steen werd uitgevoerd, waarbij zij een unieke techniek hebben toegepast voor de koepel van de kathedraal. Het resultaat is een harmonie van stenen, die overeenkomt met de bouwmethoden en de absolute harmonie binnen de kathedraal.

Verder zijn  de 2 forten die de stad rijk is en de haven het bezichtigen meer dan de moeite waard. Op de pagina uitstapjes vind u het roofvogelcentrum bij Sibenik.


ZADAR

Naast de "normale" bezienswaardigheden zoals oude binnenstad en kathedraal kan je in Zadar  dansen op zonne-energie en maakt de boulevard muziek.

De installatie Pozdrav suncu (Zonnegroet) van architect Nikola Basic ziet er overdag uit als een grote glazen cirkel. Als het donker word verandert deze schijf in een unieke dansvloer op zonne-energie.

In de treden van de boulevard zijn meer dan 35 orgelpijpen aangebracht, zodat een enorm muziekinstrument is ontstaan: Morske orgulje (het Zee-orgel). Als de zeelucht door de pijpen blaast, brengt het orgel wonderlijke klanken voort. Eigenlijk is het niet uit te leggen - dit moet je gewoon een keer horen!