Canyon Omis


Omis ligt circa 25 km. ten zuiden van Split.  Vroeger was dit een beroemd piratenstadje. De economische welvaart stamt uit de piratentijd. Hier leefden uitstekende, dappere zeelieden die bekend waren door hun snelle schepen en hun stad meer dan 400 jaar beschermden. Omis met het fort Mirabella is op zich een bezoek meer dan waard maar heeft ook heel veel mogelijkheden voor een sportieve dagtocht (zie bij sportief). 

De laatste 20 km. voordat de kristalheldere rivier Cetina uitmondt in de Adriatische Zee perst de rivier  zich door de bergen die de natuurlijke afscheiding tussen de mediterrane kuststrook en het binnenland vormen. Dit gaat gepaard met talloze stroomversnellingen en wildwaterkloven. 

Voor natuurliefhebbers is dit gebied met recht een  manier om de prachtige natuur van Kroatie verkennen.  De ruige natuur, de oorspronkelijke wilde afwisseling van rots en bos en de tussenliggende vlakkere gedeelten zijn zeer indrukwekkend.
Hier is het slechts de natuur die de hoofdrol voor zich opeist. 
Vanuit Seget Vranjica rijd u via Split langs de kust naar Omis. Over de brug meteen links afslaan en langs de rivier naar het binnenland. Na circa 7 km. komt u bij restaurant Radmanici Mlinica, het eindpunt van de rafters. Als u de weg vervolgt kunt u kiezen om door het binnenland terug te rijden naar Split of door te rijden naar de snelweg.

Een geweldige rondrit!