Nationaal Park Plitvice


Het Nationaal park Plitvice ligt aan de voormalige hoofdverbinding tussen Zagreb via Karlovac, Slunj, Plitvice, Udbina en Gracac naar Split. Sinds de snelweg op deze route volledig klaar is wordt deze weg steeds rustiger maar niet minder aantrekkelijk. Aanrader voor wie de tijd heeft en een beeld van het authentieke Kroatische binnenland wil opdoen.
De zestien achter elkaar gelegen meren van Plitvice met de tussenliggende watervallen en stroomversnellingen vormen samen het in 1949 tot Nationaal Park uitgeroepen natuurgebied dat in 1979 op de UNESCO lijst van werelderfgoederen werd geplaatst. 

Het park beslaat circa 22.000 m2 met een hoogteverschil van 156 m.
Het wildbestand in het park is zeer groot met herten, wilde zwijnen, wolven en beren. Vogelliefhebbers kunnen dagenlang in Plitvice doorbrengen.
Het park heeft 2 ingangen vanwaar u kunt starten met uw favoriete route. U kunt er ook altijd met de bus of met een bootje weer terugkomen. Bij beide ingangen zijn grote parkeerplaatsen aangelegd. De grote watervallen bevinden zich in het noordelijke gedeelte van het park (ingang 1).


Via een brug kunt u de autoweg oversteken en uw wandeling door het park aanvangen. De hoogste waterval stort zich hier van 56 meter hoogte in een lager gelegen meer. Het zuidelijke gedeelte (ingang 2) met onder andere het Kozjakmeer waarover u met een (elektrisch aangedreven) bootje kunt varen, is vlakker en u kunt er heerlijk wandelen. Als u het park op uw gemak wilt bezichtigen dan heeft u minimaal een dag nodig. Gedurende de winter is het park eveneens geopend. Met sneeuw en ijs biedt het dan een sprookjesachtig aanzicht. Wanneer u ook gaat, stevig schoeisel is te allen tijde noodzakelijk.